Втори открит урок по родолюбие изнесе днес стипендиантът на Общество Nota Bene Васил Ганчев пред свои съученици от училище "Софроний Врачански". В продължение на един учебен час той разказа за три българки, посветили живота си на революцията.   Ганчев прави поредица за малко познатите български герои, които не се изучават много задълбочено в училище. 

Вторият урок, който десетокласникът направи, бе посветен на Баба Тонка Обретенова, Райна Княгиня и Мара Бунева. Презентациите са подготвени в екип заедно с други трима ученици от училището. 

Съучениците му останаха впечатлени от живота на трите жени, които са поставили делото на революцията пред семействата си. "Четирима сина загубих! Двамата са в гроба, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак ще ги накарам да носят българското знаме със златния лъв!" казва Баба Тонка. 

На 13 януари 1928 година Мара Бунева разстрелва в центъра на Скопие на стария Камен мост на Вардар Велимир Прелич, след което се прострелва в гърдите. Велимир Прелич е юридически съветник на Скопска Бановина и като такъв е отговорен за Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация.

Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, Мара Бунева отговаря: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си". 

Райна Попгеоргиева, известна като Райна Княгиня, е българска учителка, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание. В деня на обявяването на въстанието тя го развява редом с Бенковски.

След Априлското въстание е заловена от турците и подложена на тежки страдания: бита и малтретирана многократно, оставена на хляб и вода повече от месец в Пловдивския затвор.

"Всяка от трите българки е водела спокоен и може би дори охолен за времето си живот. Въпреки това обаче всяка от тях се е отказала от него и е вложила цялата си енергия за Освобождението на България. Трите са пример за това как обикновените хора могат да променят историята. А промяната започва с малки крачки, от малките неща. Дори да си хвърлиш билеткето от автобуса в коша вместо на земята е началото на някаква промяна" казва Васил. 

Какво още каза десетокласникът гледайте във ВИДЕОТО:

 

 

Първият открит урок по родолюбие гледайте ТУК!