Млади и талантливи студенти не само от България, но и от Украйна, са част от една от най-любопитните специалности в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Те са първия випуск „Софтуерно инженерство” – специалност, която има за цел да отговори на нуждата от специалисти в сферата на информационните технологии, която бизнесът в Пловдив изпитва.

Студентите се събраха на среща днес с ректора на университета проф. Запрян Козлуджов, кметът Иван Тотев и преподаватели. Особеностите на специалността са две. Първо, тя е създадена с финансовата подкрепа на общината, именно за да се отговори на нуждите на бизнеса и да се създадат висококвалифицирани кадри, които да останат в града.

Втората интересна особеност е свързана с това, че курсът е интернационален. В групата има 19 студенти от Украйна, както и 11 от България. Направен е сериозен предварителен подбор, за да бъдат приети най-талантливите студенти. Това личи и от оценките им след първия семестър от обучението им. Средният успех в курса е над 5,00.

„Прекрасна симбиоза е това, което се получи”, коментира кметът Тотев, визирайки общата работа на университета, общината и бизнеса в Пловдив по специалността. Целта на администрацията е този випуск да не е единственият и практиката да се развие и с други специалности и курсове.

Практиката по специалността, както и стажовете, пък се провеждат в сътрудничество с работодателски организации. Целта е студентите да могат да се докоснат до пазара на труда и реалната работна атмосфера още докато учат, като същевременно започнат да правят и първите стъпки в професионалното си развитие.

Вижте още във ВИДЕОТО: