Студентите от Пловдив са първите, които имат шанса да лекуват медицински роботи в единствения у нас симулационен тренировъчен център. Това е и най-големият подобен център в Източна Европа. В него се намират 12 учебни зали, две аудитории и 12 манекена с жизнени функции. Чрез новия метод на обучение се намалява и рискът от допускане на лекарски грешки.

Студенти и специализанти ще се обучават върху манекени на три бебета, трима юноши, трима възрастни и три бременни жени.

„Те представляват истински кибернетични високотехнологични устройства, на които може да се моделира почти цялата спешна медицина. Имат дишане, пулс и могат дори да кашлят”, обяснява д-р Десислав Станчев.

Пулсът на манекените се променя, когато се предозира лекарство. Те имат възможност и да променят цвета на кожата си, ако лечението им не се води правилно или се получи усложнение при тяхното състояние.

Какво представлява най-модерният център за обучение - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

 

„Вследствие на грешка, манекенът може да изпадне в клинична смърт. Те могат да бъдат интубирани и да им се прави сърдечен масаж”, коментира д-р Хасан Борносузов.

Манекените могат да бъдат дори в напреднала бременност.

„Мисията на най-големия и комплексен тренировъчен център за медицински специалисти в България е да предложи най-доброто възможно обучение, както на студенти, така и на лекари от различни специалности – интернисти, пулмолози, кардиолози, гастроентеролози, ревматолози, анестезиолози, токсиколози, хирурзи, ортопеди, АГ-специалисти, педиатри и много други”, заяви проф. д-р Благой Маринов.

Д-р Любомир Паунов е млад хирург от Пловдив. Споделя, че с новия метод на обучение, могат да се намалят лекарските грешки.

В западните държави обучението на бъдещите лекари задължително минава през подобен симулационен тренировъчен център.

„Симулационният тренировъчен център в МУ-Пловдив е поглед към третото десетилетие на 21 век! Иновация в обучението по хирургия, защото живеем в дигитална ера и работим с дигитално поколение. Но преди да стигне до роботите, обучението на лекарите трябва да премине през манекените и симулаторите. „Да” на виртуалната реалност, но не бива да забравяме човеколюбието и емоционалната интелигентност!”, заяви ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

В центъра се намира и високотехнологичен артроскопски симулатор, подходящ за обучение, както на ортопеди, така и на ревматолози.