„Оборудването, което е закупено в Онкодиспансера, е най-модерно с оглед броя на пациентите, които обслужва онкологичния център в Пловдив, но ако мога да направя една аналогия – цената на различните автомобили, които се купуват зависи от екстрите, които имат”. Това заяви пред TrafficNews.bg кметът на Пловдив Иван Тотев по повод проверката на служители на ДАНС и прокурор от Върховната касационна прокуратура, която касае цената на скенер за образна диагностика.

В разследване на Господари на ефира се твърди, че скенерът е закупен на цена от 950 хиляди лева, а здравното министерство е обявило аналогична обществена поръчка, но за нуждите на Пирогов за 416 хиляди лева. От община Пловдив не се притесняват от проверката и имат обяснение за разликата в сумите. От общината обясниха, че скенерът е последно поколение. Прозведен е през януари 2017 година и е чисто нов. В момента той се монтира в диспансера. Предстои да бъде тестван в продължение на около два месеца, а после ще започне да поема и потока пациенти. 

Досега пациентите са чакали по три месеца, за да преминат изследване през компютърен томограф. 

„За да не пропуснем нещо и да не изпуснем динамиката на онкологичния процес, затова е необходимо диспансерът да има собствен скенер”, коментира проф. Марияна Янева - и.д. управител на КОЦ-Пловдив. 

Самата поръчка за скенера е финализирана от бившия шеф на онкодиспансера д-р Красимир Вальов ден преди да подаде оставка заради разследванията за ненужни операции в лечебното заведение. Резултатите от проверката ще станат ясни до Великден.

Какво каза още кметът на Пловдив Иван Тотев и управителят на КОЦ-Пловдив проф. Янева – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: