„Тази система трябва да бъде премахната. Тя не работи и това е подигравка с пациентите.” Това заяви пловдивчанинът Атанас Илиев за системата за идентификация с пръстов отпечатък в болниците, след като се сблъска с абсурдна ситуация заради нея.

Всичко започнало, когато 82-годишния баща на Атанас трябвало да бъде приет в болница в Пловдив за изследване. Възрастният мъж живее на 35 километра от Пловдив - в асеновградското село Червен. Атанас докарал баща си в болничното заведение, изследванията били направени. В събота пациентът трябвало да бъде изписан.

Атанас отишъл в болницата, за да вземе баща си. Оказало се обаче, че той не може да бъде изписан, заради проблем със системата за идентификация чрез пръстов отпечатък. Налице бил срив в системата и нямало как възрастният Илиев да даде пръста си за проверка.

„От 9 до 12:30, 13 без нещо, баща ми не може да бъде изписан заради проблеми с тази система”, разказва Атанас. Той и възрастният мъж чакали до обяд. Накрая служителите на болницата проявили разбиране – казали на Атанас, че може да прибере баща си вкъщи. Поели ангажимента да се свържат със Здравната каса, за да разберат дали пациентът не може да бъде изписан без да дава отпечатък, което в момента явно било невъзможно.

Атанас откарал родителя си, но в понеделник сутринта получил обаждане от болницата. Извинили се и обяснили, че трябва да докара баща си отново до Пловдив, за да му бъде взет отпечатък и официално да бъде изписан.

Мъжът е възмутен от безумието на системата, която според него повече пречи на пациентите, отколкото да помага за нещо. Пловдивчанинът обаче дори не подозира  колко абсурдна е причината за ситуацията, в която са се озовали с баща му…

Оказва се, че проблемът със системата е бил на централно ниво. Причината – спиране на тока. От ЧЕЗ спряли електроподаването към сградата, в която се намират сървърите със системата. Това станало още в петък, съобщиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса. Допълнителното захранване на издържало дълго и ток нямало да събота следобяд, от което и дошли проблемите със системата.

От касата също така твърдят, че други сривове в системата за пръстовите отпечатъци няма, нито пък се наблюдават проблеми при тяхната работа.

Видео материал по темата гледайте в обзора на деня на Traffic TV: