Двете непълнолетни момчета с афганистански произход, срещу които въстанаха жителите на Широка лъка, вече са в Пловдив. Тази вечер те пристигнаха в един от домовете за деца лишени от родителска грижа, предаде репортер на TrafficNews.bg 

Към момента обаче все още не е ясно колко дълго ще останат в града под тепетата. Не е ясно и защо се местят отново в дом, в който има и деца под 12 години. Неофициално възпитатели вече се притесняват от евентуални проблеми, които могат да създадат афганистанците.

До преместването им се стигна, след като жители на Широка лъка излязоха на протест срещу преместването на двама афганистански младежи от столицата в тяхното населено място. Хората поискаха двете момчета на 16 и 17 години да бъдат изселени от Широка лъка, защото се страхуват от тях.

Недоволството на жителите е породено, когато младежите са настанени в местния дом за сираци. Местните обаче са категорични, че младежите нямат място в Широка лъка, защото застрашават сигурността на децата в селото. От Социално подпомагане в Смолян обясниха, че става въпрос за непридружени младежи от Афганистан, които са в риск и са с мярка полицейска закрила. В Дома в Широка лъка те щели да бъдат по-добре обгрижени, отколкото в бежански център. Местните хора обаче са категорично против. Така се стигна и до тяхното преместване.

Какво разказаха хората от Широка лъка по-рано през деня – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: