Тази улица е в центъра на Пловдив! Колите, които се виждат, не са мръднали, откакто заваля първият сняг. Ясно се вижда, че са паркирани по тротоарите. А улицата, както пак ясно се вижда, е ледена пързалка. Искам да знам откъде да мина, за да не се строша? Кой е виновен, ако падна и се строша? Паркираните коли по тротоарите или общината?

Тези въпроси ни зададе читател на Trafficnews.bg и за съжаление, не е единственият. Последният месец се превърна в истинско предизвикателство за пловдивчани. Нито студът, нито снегът ги уплаши толкова, колкото последствията от тях. За всички е ясно, че градът, като изключим булевардите и тук-там някои участъци, се превърна в една ледена пързалка. По която ежедневно се пързалят, падат и се трошат пловдивчани. Затова въпросите на нашия читател ни се виждат съвсем резонни. Наистина, кой е виновен?

Колкото и изненадващо да звучи за някои, това не е лошото време, нито ние, простосмъртните пловдивчани, които не само че имаме нахалството да се пързаляме на воля, но и плащаме данъци за това. Поне така твърди известният адвокат Михаил Екимджиев, чието мнение публикувахме преди няколко дни. За тези, които все още не са наясно, ще го припомним.

Почистването на леда и снега по улиците и тротоарите е изцяло отговорност на общината, заяви адвокат Екимджиев. Той обясни, че редица администрации приемат наредби, които вменяват задължения на гражданите да почистват пред домовете и офисите си. Тези наредби обаче са изцяло в разрез със законодателството и в съда те могат да бъдат оборени.  По думите на юриста не може да се вменява задължения на граждани за почистване на тротоар или улица, който е публична общинска собственост.

Според адвоката моралната или лична отговорност на добросъвестния гражданин не може да се вменяване като отговорности и то с наредби.

Възможно ли е да осъдим общината, ако паднем на заледен тротоар и получим травма или имаме повреда на автомобила?

И тук двата отговора са утвърдителни в полза на гражданите.  И в двата случая може да осъдим градските власти за нанесени щети върху здравето и имуществото.

Адвокат Екимджиев обясни и стъпките, които трябва да направим, ако попаднем в такава ситуация. Ако паднем и получим травма на заледените улици или си повредим автомобила задължително трябва да се обадим на 112, както и да помолим свидетели да останат с нас до идването на компетентните органи. Макар че полицията често отказва да издава протоколи, ако няма други участници в удара, тяхно задължения е да го строят, припомня Екимджиев.  При нараняване след падане, трябва да се издаде  и медицинско удостоверение от преглеждащия лекар.

Ако някоя от стъпките липсва, е много вероятно делото да не бъде успешно, а само ищецът да се натовари с допълнителни съдебни разходи.

Вижте подробното обяснение на адвокат Екимджиев в следващото ВИДЕО: