С топли дрехи и милостинята на хората. Така живеят бездомните хора в Пловдив. При минусови температури тези хора са по цял ден на улицата. 

Бай Иван е на 60 години от Пловдив. Може да го видите изправен с патерица пред входа на храма „Света Марина”. Мъжът е от ромски произход и вместо да краде е предпочел да моли за милостинята на хората. Той си признава, че е неук човек и съжалява, че е учил само до трети клас.

„Ако учех и бях завършил училище, сега нямаше да съм без дом и да прося”, разказва Иван пред екип на TrafficNews.bg.

Бездомникът от 35 години е по улиците и не пропуска ден да седне на стълбите на митрополията. Той споделя, че най-тежко е през зимата, когато нощите са смразяващи. Топлите дрехи и огънят са начините, за да не умре от студ.

Иван получава помощи заради инвалидността, но сумата е прекалено малка. Когато е бил на 25 години губи крака си. След убождане на пирон крайникът му е гангренясал. Мъжът не е потърсил помощ навреме, а когато е отишъл в болница вече е било късно - необходимо е било ампутация.

Днес Иван е благодарен и малкото пари, които му дават миряните пред църквата.

„Предпочитам да прося, от колкото да крада и лежа в затвора”, споделя още той.

Бездомникът е един от многото, които не са в приютите. Повечето отказват да останат повече от ден-два, тъй като сами желаят да живеят така. 

В центъра за кризисно настаняване се предлага подслон, дрехи и храна - вечеря и закуска. С хората разговаря социален работник и психолог с цел да се даде индивидуална консултация и помощ.

Още за историята на Иван може да видите във ВИДЕОТО: