„Пияни напълниха токсикологията”, „Баба с 4 промила в пловдивска болница”, „Младежи се натровиха с течност за чистачки”. Това са само част от заглавията по време на коледно-новогодишните празници през последните години. Тази обаче е по-различна, отчитат от Клиниката по токсикология към УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив.

„Абсолютна скука беше по празниците. Очакванията, че по Нова година, Йордановден, Ивановден,  ще има изобилие от пияни и колоритни случаи не се изпълни. От години в региона на Пловдив имаме едно много европейско състояние и екзотичните отравяния намаляха, което прави професията скучна”, признава началникът на Клиниката проф. д-р Янко Илиев.

През 2010 година в пловдивската токсикология е приета 64-годишна жена с 4 промила алкохол в кръвта. Тя била злоупотребила с вино в селска кръчма, защото имала семейни проблеми. 

Тя е и рекордьорка сред жените. След престой в болницата, жената е излекувана. После е била консултирана и с психолог. 

"Истината е, че човек оцелява с медицинска помощ в такива случаи", признава проф. Илиев. 

Рекордът на болницата при мъжете е 6,4 промила.

"Не даде никой да се доближи до него - плюеше, риташе и хапеше", спонят си лекарите. 

"Едвам взехме кръв от него. След 2 часа стана и с олюляваща се походка и псувни напусна стационара. Час по-късно дойде и пробата - 6,4 промила алкохол в кръвта. Това е и доказателството, че човешкият организъм може да понесе такова количество алкохол, но естествено в много редки случаи", разказват медиците.