Днес се навършват 40 дни от смъртта на малкия Петьо от Панагюрище, който загина под колелата на джипа на бизнесмена Цветан Пъков. Тази вечер панагюрци ще се съберат за траурно шествие в памет на загиналото дете. "Искаме да напомним на институциите, че не сме забравили за трагедията, че следим всичко, което се случва и настояваме за справедливо наказание за убиеца", заявиха за TrafficNews.bg инициаторите на шествието. 

„Смъртта на сина ни не е убийство по непредпазливост, а умишлено убийство. Цветан Пъков трябва да бъде съден за умишлено убийство и да лежи в затвора до живот!“, категорична е майката на 6-годишния Петьо Десислава Гевечанова. Лобното място на момченцето продължава да е покрито с цветя.

Във фаталната вечер Петьо карал колело по улицата, на която се намира и автомивката на баща му. Двама мъже, които по същото време са били на улицата, са станали свидетели на кошмара.

„Видяхме, че джипът на Цветан идва отгоре. На улицата имаше спряла кола и той направи тройно изпреварване. Влезе в насрещното. Петьо караше колело до бордюра. Чу се някакъв звук като свистене и след това видяхме детето на решетката на аудито. Колелото му беше паднало на няколко метра, но джипът влачи момченцето над 60 метра“, разказват очевидците.

Телцето пада близо до островче, където шосето пресича друга улица.

„Ако на спирката нямаше човек, Пъков изобщо нямаше да спре, а щеше да избяга! Както го е правил много пъти. Той дори не натисна спирачки. Нямаше и следа от спирачен път!“, разказват свидетелите. Според тях бизнесменът, който в района е известен с арогантното си поведение, е карал с около 140 км/час. 

Жители на Панагюрище разказват истории, които карат косата да настръхва. Пъков почти винаги бил с телефон в ръка, рядко карал с по-малко от 100 километра в час, многократно са го виждали как демонстративно брои пачки с пари на волана, докато шофира.

Бизнесменът имал десетки актове и няколко тежки произшествия, но въпреки това не е осъждан, а и книжката не му е била отнета. Той има само една присъда - 6 месеца пробация - за хулиганство. Пъков е осъден след жалба на общинската съветничка от Пазарджик Веселина Ралчева, след като пробил цистерна с нафта в розоварната й.  

"Ако повече хора защитаваха правата си и не се се правеха , че не забелязват нарушенията на този човек, сега той може би щеше да има още една присъда и да лежи в затвора. Тогава Петьо можеше да е жив. Само, че обществото и властите толерират подобни прояви вместо да ги наказват и това е резултатът" коментира съветничката пред Traffic News.bg. 

Ето какво заяви Ралчева пред микрофона на TrafficTV:

Още по темата четете ТУК!

Traffic News.bg