Очакванията са през следващите 10 години в "Тракия икономическа зона" да бъдат инвестирани още 1 милиард евро, а работните места да нараснат с още 30 000. Това стана ясно на провелата се под тепетата дискусия "ДА! на българската икономика". Предприемачи, представители на централната и местната власт се събраха в Пловдив, за да обсъдят нуждите на бизнеса.

Градът вече се е утвърдил като водещо място за инвестиции у нас. Това е благодарение и на намиращата се край него "Тракия икономическа зона", която приютява над 120 компании. „Регионалният икономически ръст в Пловдив е по-висок от този, който е средно в страната за първото тримесечие – 3,4 процента", разказа журналистката Славка Бозукова.

"Безработицата средно в Пловдив е под 3 процента, което е два пъти повече от средното за страната, което варира между 6,8 и 6,9 процента. Както наскоро каза кметът, в рамките на един месец или се открива нов завод, или се прави разширение на съществуващите заводи”, обясни тя.

Пловдив обаче също е засегнат от сериозната криза за работна ръка, която мъчи цялата страна. 

„За съжаление, няма сфера, в която да не липсват кадри. Много голяма е потребността от специализиране в строителството, в IT сектора, в хранителния бранш. Мога да кажа, че в абсолютно всички сфери този проблем е голям”, разкри Елза Маркова, председател на КРИБ-Пловдив.

Над 20 000 са разкритите работни места в заводите и складовете край тепетата до този момент. Предстои откриването на още такива, тъй като фирми постоянно инвестират в областта. Въпросът е ще има ли кой да работи.

Вижте още по темата във ВИДЕОТО: