Улица „Младежка” ще бъде отворена за автомобили откъм булевард „6 септември”, решиха днес общинските съветници. Те гласуваха изменението на общия устройствен план на „Русин махала”, в който обхват попада улицата.

Промяната е нужда, за да може да се изгради кръгово движение на кръстовището на булевард „Васил Априлов” с „6 септември”, а през него ще може да се влиза и към улица „Младежка”.  Изграждането на кръговото движение вероятно ще започне догодина, през тази трябва да се довърши ремонтът на „Васил Априлов” от „Войнишка слава” до кръстовището с „6 септември”.

Община Пловдив вече пусна обществена за 2,5 милиона лева без ДДС, с която ще бъде избрана фирмата, която да ремонтира участъка. Самото кръстовище обаче не влиза в поръчката.

Очаква се до няколко седмици да започне работа от ЕВН и ВиК по топлопровода и водопроводите в участъка. Причината е, желанието на редица институции и частни клиенти да бъдат свързани към топлофикация, в това число са Медицинският университет, Здравната каса и други. Тогава ще бъде затворено едното платно, а по другото ще се извършва движението.

След това  - около септември месец ще бъде затворен целия булевард за движение. Преди да се случи това първо ще бъде отворена ремонтираната част от булевард „Руски”. Следващата година се предвижда изграждането на още едно платно, което ще е върху паркинга от източната страна, а след това може да се пристъпи и към ремонт на самото кръстовище.

В бюджета на общината са осигурени 1 милион лева за старта на строителните работи на бул. „Васил Априлов”. Освен това бяха заложени 1.7 милиона за довършването му в следващата бюджетна година. Реконструкцията на булеварда -  от „Войнишка слава” до „6 септември” струва около 4 милиона лева. 2,7 от тях обаче ще бъдат платени от общинския бюджет, а 1,3 милиона ще бъдат поети от ВиК и ЕВН Топлофикация.