Още през март сигнализирахме за такси - пълна имитация на пловдивска таксиметрова фирма, което се подвизава в Кършияка. Жълтата кола, надлежно налепена със стикери, наподобяващи тези на известната Еко такси, се беше изтипосала на улицата и дебнеше поредната си жертва. Дни след това фалшивият таксиджия падна в капана! Икономическа полиция го пипна, а 43-годишният мошеник не успя да излъже “клиентите“ си полицаи. Днес Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо 43-годишния Ивайло Ж. за използване на защитен дизайн без съгласието на притежателя.

Мъжът притежавал два леки автомобила, които били оборудвани за извършване на таксиметров превоз на пътници. Той разполагал с необходимите документи за извършване на този вид услуги и упражнявал търговска дейност.

На 11 април 2016 г. в Пловдив, пловдивчанин се качил в таксиметров автомобил, управляван от обвиняемия Ивайло Ж. Клиентът  използвал редовно коли, които били обозначени със зелен стикер с надпис на фирма за таксиметрови превози с адрес в Пловдив, както и телефон за връзка. Свидетелят пътувал редовно по един и същи маршрут. В конкретния случай му направило впечатление, че Ивайло поискал за изминатото разстояние доста по-голяма сума от обичайната.

На 28 ноември 2016 г. в Пловдив пловдивчанка също наела таксиметров автомобил, управляван от обвиняемия Ивайло Ж. Още докато пътували, установила, че сумата на апарата расте доста бързо, а след това разбрала, че се е качила в автомобил със стикери, имитиращи тези на ползваните редовно от нея таксиметрови автомобили.

За двата случая били подадени сигнали, като било установено, че обвиняемият Ивайло Ж. никога не е работил във фирмата и оттам на са му предоставяли техния знак за таксиметрови услуги. По делото е установено, че използваният от обвиняемия стикер се различавал от този на фирмата само по една буква и цифра, но повтарял изписването, цветовото съчетание на дизайна и почти еднаквото подреждане на цифрите и буквите. 

Стикерите били поставени върху магнитна подложка върху предния и задния капак и са били иззети като веществени доказателства. По делото е представено Свидетелство за регистрация на промишлен дизайн в Патентното ведомство със срок на закрила до 2026 г. Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.