Тигров комар кацна в жилищна сграда в Пловдив, сигнализира читател на TrafficNews.bg. Насекомото е забелязано в квартал Христо Смирненски. Тигровият комар произхожда от тропичните страни, но през последните десетилетия се е разпространил и в много други региони, както и в Европа. За разлика от обикновения комар, тигровият е преносител на редица болести, сред които са жълта треска, енцефалит Сейнт Луис, западнонилски енцефалит, чикунгуня, денга и други опасни инфекции, както и малария. Те са основен преносител и на заболяването, което удари Южна Америка миналата година - Зика.

Само през последната година у нас са регистрирани 28 случая на малария. Диагнозата е доказана при 9 български граждани, от които един е починал, 2-ма чужденци и 17 бежанци.

Маларията е трансмисивно протозойно заболяване, представляващо сериозен медицински и социален проблем за редица страни по света поради факта, че често завършва летално при закъсняла диагноза и лечение.   

Ето и най-важните противоепидемични мерки:

Да се повиши клинико-епидемиологичната насоченост на медицинските специалисти към маларията чрез снемане на изчерпателна епидемиологична анамнеза за пребиваване в страни с разпространена малария при всеки пациент с неясно фебрилно състояние, независимо от диагнозата.

Да се насочат към химиопрофилактика съгласно актуализираните препоръки на Световната Здравна Организация, всички лица съобщили, че заминават в страни с разпространена малария.

Общопрактикуващите лекари да осигурят своевременно изследване на  лицата, съобщили че са пристигнали от маларийни райони за недопускане на местно разпространение на тази паразитоза.

Медицинските специалисти, открили болни от малария или съмнителни случаи за малария, веднага да съобщат по телефона и да изпратят бързо известие в РЗИ- Пловдив, Дирекция “НЗБ”, Отдел “МИ”-Паразитология.

Заболелите от малария лица да се хоспитализират незабавно в Инфекциозна клиника към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, която е оторизирана за прием и лечение на маларийно болни.

Да се засили клиничната насоченост и за други внасяни тропически паразитози (Висцерална лайшманиоза, Амебиаза) към болни с неясни температурни състояния, стомашно чревни оплаквания и анемия, неподдаващи се на обичайната терапия с антибиотици и химиотерапевтици.