Пловдивски ученик с велосипед пострада, след като се блъсна, докато си кара по велоалеите. „Изборът“ за мястото на катастрофата на младежа е бил да пострада само той, а не и пешеходец, който е бил стъпил на велоалеята. Нараняванията на младежа не са сериозни, но са доста болезнени. Той ни сигнализира за проблема с преминаването на въпросния участък, който очевидно не е преценен от градските власти. Оказва се, че на булевард „България“ 178, където се намира ресторант „Пилето“, няма регламентирано място за пешеходци. Върху тротоара са разположени масите към заведението, а реално през там може да се мине само през велоалеята, която обаче е маркирана само за велосипедисти. Ето и разказа на момчето:

„Аз съм ученик на 16г. и за придвижване в града съм избрал велосипеда. Разбира се, в Пловдив има изградени велоалеи, но има места, върху които трябва да се помисли върху съвместното придвижване на пешеходци и велосипедисти.

Както се вижда на снимките, масите на ресторанта са точно до велоалеята и всичко може да се очаква да стане, както в моя случай. Случката беше такава, че както се прибирах от училище минавам през тази велоалея и в един момент един мъж, говорещ по телефона, изскача от ресторанта и тъй като няма пешеходна зона, там е длъжен да върви по велоалеята. Можех да го блъсна и да стане много по-лошо, но избрах аз да пострадам и от скоростта, която съм развил, натиснах спирачката и се блъснах (пребих) в лампата и кошчето пред ресторанта.

Човекът така и така си мислеше, че не е виновен, но на мене не ми се разправяше, изправих се, сложих си веригата, защото беше паднала от удара, и си потеглих по пътя. Това, че на колелото има повреда не е важно за никого, но за мене е.

 

Ако иска Община Пловдив там да е и пешеходна зона съм сигурен, че трябва маркировката на велоалеята да се промени по този начин.