75-годишна пловдивчанка бе измамена с над 12 500 лева по сценарий за подпомагане на полицейска операция. Според първоначалната информация, във вторник вечерта тя получила обаждане по телефона от непознат, който се представил за полицейски служител.

Обяснил, че разследва схема за телефонни измами и я убедил, че ще помогне, ако временно предаде 30000 евро. След като възрастната жена признала, че няма исканата сума, мъжът я накарал да събере всичките пари в дома си и да ги остави до контейнер за смет на улицата.

С идеята, че помага на полицията, пловдивчанката изпълнила дадените указания, подготвила 12 670 лева и ги занесла на посоченото място.

Едва вчера потърпевшата разбрала, че е станала жертва на измама и подала сигнал в Първо РУ. Образувано е досъдебно производство по чл. 209, ал.1 от НК, предприети са действия по разследването.

Случаят е повод МВР да напомни отново на гражданите под никакъв предлог да не дават пари, поискани по телефона. При получаване на подобен вид телефонно обаждане незабавно да сигнализират на 112, в районното полицейско управление или да потърсят свои близки.