Драма, достойна за Оскар, се разрази посред бял ден в центъра на Пловдив. Причина за всичко станаха десетки улични котки и едно неизпълнено съдебно решение, а цялата случка завърши с арест и едно малко чудо – уж обездвижена жена взе, че проходи.

Частни съдебни изпълнители, полицаи и ветеринари около обяд пристигнали на частен адрес на улица „Княз Александър Дондуков-Корсаков”, на метри от сградата на Община Пловдив. Разнообразният „екип” дошъл на мястото, за да изпълни съдебно решение, според което от дома на Маргарита Кехайова трябвало да бъдат изведени десетки котки.

Котешката драма започва много отдавна. На първия етаж от намиращата се на адреса къща живеят три жени – Маргарита Кехайова, сестра й Минка Лулчева, както и тяхната 89-годишна майка. 60-годишната Маргарита години наред прибирала животни от улицата, за да ги гледа в дома си. Това предизвикало оплаквания от съседи, оплакващи се от неприятната миризма, шума и разнасяните от животните насекоми. В крайна сметка комшиите от горния етаж завели дело, а съдът решил, че в дома на Кехайова не може да има повече от една котка. Всички останали трябвало да бъдат премахнати от имота.

Опити решението на Върховния касационен съд да бъде изпълнено, били правени миналата година. При единия опит били прибрани само част от котките. При втория се разразил скандал пред къщата – Кехайова, сестра й и майка им не искали да предадат животните (повече за него четете ТУК).

Впоследствие съседите от горния етаж сигнализирали прокуратурата, че котките още са в дома на Кехайова. Така се стигнало до днешната „акция”. От прокуратурата информирали полицията, като униформените трябвало да направят проверка дали решението на съда е изпълнено, или животните още са там.

Днес около обяд те пристигнали заедно с частните съдебни изпълнители и ветеринарите. Влизането в дома било трудно заради отпора, който трите жени отново дали. Те сипели ругатни по органите на реда, ЧСИ-тата и ветеринарите.

Оказало се, че в дома живеят поне 17 котки – доста над позволената от съда една. Това е броят животни, които били прибрани от ветеринарите. Още около 7-8 животни избягали в различни посоки и не са хванати, разказа пред TrafficNews.bg частният съдебен изпълнител Мариана Обретенова. Тя обясни, че смесеният екип влязъл с маски и ръкавици в дома на трите жени. Всяка стая била препълнена с вещи, навсякъде имало котешка урина и изпражнения, а смрадта била непоносима.

В гнева си за това, че им взимат котките, сестрите дори заплашили, че ще взривят сградата с газовата си бутилка. За да не допуснат органите на реда в дома, обяснили, че майка им е тежко болна и е обездвижена. Станало обаче чудо – при влизането на полицаите и ЧСИ-тата, 89-годишната жена изведнъж проходила и станала на крака, въпреки че била „на легло”. Била викана и Бърза помощ, защото тя уж тръгнала да получава инфаркт. Пристигналите на място медици обаче установили, че жената е в добро здравословно състояние, с изключение на някои свързани с възрастта й проблеми.

В крайна сметка ветеринарите прибрали 17-те котки. Маргарита Кехайова обаче продължила да буйства и ругае, заради което била задържана от полицаите за 24 часа.

Съдебният изпълнител Обретенова съобщи, че други съседи са подали сигнал и за липсващи вещи, като подобни на тях са видяни сред купчините в дома на трите жени. Тепърва обаче ще се изяснява дали става дума за същите предмети или просто има съвпадение. Освен това вероятно ще има ново производство за изнасяне на всички натрупани в дома на Кехайова, Лулчева и майка им вещи.

Според самата Минка Лулчева, зад цялата драма с котките стои имотен спор със съседите от горния етаж.

Вижте и нейната версия в нашето ВИДЕО: