Нови камери и умни светофари ще бъдат сложени на нови пловдивски кръстовища. От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта” са пуснали обществена поръчка за  надграждане на системата за управление на трафика, който бе направен по европейска програма.

От поръчката става ясно, че  от Община Пловдив са взели решение да бъде надградена системата, в която да се включат 3 пешеходни светофарни уредби, 8 транспортни светофарни уредби и на 9 кръстовища да сe монтират CCTV камери за видеонаблюдение.

От„Организация и контрол на транспорта” заявиха, че тепърва ще се решава, на кои кръстовища ще се изграждат новите системи – възможно е на част от тях да бъдат сложени само т.нар. умни светофари, или да бъдат комбинирани с камери.

Почти сигурно на кръстовищата – „Васил Априлов” с „Пещерско шосе” и с „6 септември” (след ремонта),  „Санкт Петербург” с „Лев Толстой”, както и на няколко кръстовища по „Никола Вапцаров” – със „Стефан Стамболов” и „Македония” ще бъдат изградени системи с камери и умни светофари. Въпросните участъци не бяха включени в Транспортния проект и техните контролери не бяха подменени. 

До момента на 50 кръстовища беше извършена модернизация на светофарните уредби и същите бяха обхванати от Системата за управление на трафика.  На 15 кръстовища беше изпълнено видеонаблюдение в реално време чрез CCTV камери.

От градската администрация са пуснали публична покана до фирмата, която изгради част от центъра за управление на трафика и за тази поръчка. Това е  софийската фирма  „Телелинк”, която бе част от Консорциум Пловдив Интелигентни Транспортни. Те ще направят модернизацията и по новите кръстовища. Цената на поръчката е 240 лева.