Ако искаш да минеш бариерата в Стария град, трябва да плащаш всеки ден между 20 и 50 лева, като в тези пари не влиза правото за паркиране. Това са мерките, с които градските власти се борят с автомобилите в архитектурния резерват. Дотук добре, но като всяко нещо у нас и в това има не само недомислици, но и откровен абсурд.

Често властите признават, че много къщи в архитектурния резерват са в недобро състояние, тъй като собствениците им не ги поддържат. Оказва се обаче, че понякогаобщинската администрация не само не помага, а и пречи на подобни инициативи.   

Пловдивчанка се свърза с редакцията на TrafficNews.bg, за да разкаже абсурдната ситуация, в която е изпаднала. На практика, за да завърши основния ремонт на къщата си, тя трябва да даде стотици левове само за… пропуски.

Така вместо средствата да отидат за боядисване на фасадата или друг елемент от къщата, тя трябва да ги плати на Община Пловдив, и то за какво… за да преминат колите на майсторите 300 метра.

През къщата на пловдивчанката трябва да минат редица майстори, всеки от които носи свое оборудване – т.е. трябва да отидат с колата до къщата. За всеки ден, в който въпросните работници трябва да отидат до обекта, собственичката се бърка между 20 и 50 лева! Защо между 20 и 50 лева? В ОП „Организация и контрол на транспорта” също имат ценоразпис. Ако искате пропуск за строители за след 4 дни ще платите 20 лева, но ако искате от днес за утре – услугата е експресна и трябва да се бръкнете 50 лева.

Така, ако строители трябва да работят 4 дни на обекта, собственичката ще плати 200 лева. Освен тях, пловдивчанката чака поне още 3-4 различни фирми, които да работят по различните елементи на сградата…. Сложете още по 200-250 лева. Така градските власти ще приберат грубо – 1000 лева. Още по-големият абсурд е, че тези пари трябва да се платят само, за да се измине разстоянието от бариерата до къщата, което е около 300 метра. Колите няма да спират на улицата, тъй като в двора на имота има 2 паркоместа, които те ще ползват.

Преди измененията на всяка една наредба, свързана с цени, от администрацията трябва да дадат подробни мотиви за ефекта, който ще има промяната. От една страна изглежда абсурдно да се искат 50 лева за „експресна” услуга за пропуск, който се изготвя за няколко минути. Това повече от ясно означава, че въпросните рестрикции не са толкова срещу колите в Стария град, а за да се изкарат едни пари от хората… Дотогава от местната власт не бива да се оплакват, че има къщи в резервата, които не се поддържат, защото и те може би носят вина.