Месец след като се върна след продължителни болнични на работа в Областната дирекция, директорът на пловдивската полиция ст. комисар Христо Разсолковизненадващо е подал рапорт за напускане, научи TrafficNews.bg. Той зае поста през август 2015 година след сериозни катаклизми в пловдивската дирекция, която по онова време бе на 26 място в страната. 

Защо  най-младият директор в историята на пловдивската полиция напуска преждевременно?

Пловдивската дирекция на полицията влезе в 2017 година с летящ старт, тъй като бе на 1-во място в страната по всички показатели.

През последните две години в Пловдив и региона бяха реализирани сериозни операции срещу наркотрафика, бе разкрито едно от най - бруталните убийства на Дияна Андонова в Първенец, разкрити бяха няколко сериозни икономически престъпления. Задържани бяха извършителите на всички тежки предстъпления,  станали в региона, арестувани бяха няколко групи организатори на телефонни измами. 

През 2016 година пловдивската дирекция е в челната тройка на месечните класации по резултатите в страната, като за сравнение през 2015 г. ОДМВР - Пловдив се движи от 20-то до 17-то място. През 2016 г.  са регистрирани 7 360 престъпления-  699 по-малко в сравнение с отчетените през 2015 г. – 8 059 броя. 

Извършени са 355  престъпления срещу личността като техният брой е намалял с 43 броя спрямо предходния период. Регистрирани са 5 умишлени убийства, с 2 по-малко от 2015г . Намалял е броя на блудствата и изнасилванията. През 2016 г. са регистрирани 15 блудства /при 19 бр. за 2015 г./, а изнасилванията са 5 при 9  за предходния период . Регистрирани са 5 отвличания.

През годината са регистрирани 3353 кражби, като броят им е с  25 на сто по-малко спрямо 2015 г. или в абсолютни стойности те са с 1112 престъпления по-малко.

Намалял е броят на регистрираните грабежи. Те са 140, при 158 за миналата година. С два са намалели въоръжените грабежи от 13 на 11. Извършени са 6 грабежа, при които е използвано огнестрелно оръжие, а извършителите са заловени. Не са регистрирани грабежи по главните пътища и автомагистрали, минаващи през територията на  ОДМВР – Пловдив.

Според данните от отчета на ОД МВР - Пловдив при проведените специализирани полицейски операции от Икономическа полиция са иззети общо 2 597 118 къса цигари без български акцизен бандерол. Съвместно със служители от други дирекции са заловени извършителите на 6 телефонни измами.  

Парадоксът е, че всички тези резултати  така и не бяха отчетени.  Тази година за първи път не беше направен годишен отчет- анализ  на резултатите за 2016 година, което бе изключително странно на фона на успехите. Според полицейската статистика Пловдив е най-спокойният голям град в България и е на 6-то място по коефициент на престъпност. 

По традиция годишният отчет, на който присъстват министърът на МВР или главният секретар, областният управител, кметът на града и ръководителите на прокуратурата, съда и следствието, се провежда в края на януари или през февруари. В този период на 2017 година обаче държавата бе под управлението на служебното правителство, което най- вероятно не е искало да отчете сподели успеха на предшествениците си. 

На фона на постигнатото, решението на комисаря е меко казано странно. "Причините да напусна са лични. Искам да реализирам възможностите си и в други области. Благодаря на колегите от пловдивската дирекцията за добрата работа. Видях потенциала на тази дирекция и съм щастлив, че успях да сформирам екип, с който да развием този потенциал. Пожелавам на всички, с които работих да са живи и здрави и да се прибират невредими при семействата си. Защото всичко друго е преходно. Също така се надявам да запазят добрите резултати", коментира ст. комисар Разсолков пред TrafficNews.bg.

Очаква се през следващите месеци директорският пост да бъде поверен на комисар Атанас Илков, който ръководеше пловдивската дирекция по време на служебното правителство. 

Днес, в 13.30 часа новият директор комисар Илков ще бъде представен пред ръководството на пловдивската дирекция.