Хиляди майки от Пловдив и цялата страна останаха без майчински за юни, навръх празника на детето, сигнализираха ни пловдивчанки. Те са останали крайно разочаровани, че НОИ не са изплатили средствата им, които се полагат от държавата, за да гледат децата си.

Обезщетенията за майчинство се изплащат всеки първи четвъртък или вторник в месеца, но винаги до 5-о число. Много майки са предположили, че средствата им ще бъдат изплатени именно днес – 1 юни, тъй като идващият вторник е 6-и и е след въпросния срок. Нищо такова, средствата не са били преведени днес.

„Надявах се парите да бъдат преведени днес, за да купя на детето си подарък за празника. Проверих в НОИ, там пише, че в момента плащането се обработва. Обадих се там, за да разбера какво се случва, като ми бе отговорено, че парите ще бъдат преведени чак на 6 юни“, пише пловдивчанка.

„Това явно се прави, за да се подчертае, че на държавата не й пука за нашите деца и не ги иска. Цялата й политика е такава“, пише друга жена.

Така много майки, които са искали да зарадват децата си с подаръци и да ги заведат на тържества, няма да имат тази възможност, а празникът за децата ще бъде като всеки други ден от годината.

Всичко това е изключително тъжно на фона на големите думи, които изговориха управляващите, а вчера се похвалиха и с нови промени в закона. Той гласи, че жените по майчинство ще  получават парично обезщетение в размер на 50% от обезщетението за бременност и раждане, ако е решила да се върне по-рано на работа и да не ползва изцяло полагащия й се отпуск.

Това всъщност съвсем не значи, че държавата е загрижена за майките. Напротив. С тези изменения се цели част от финансовото бреме за майчинските да отиде към частния сектор. Не бива да се забравя, че в предишният парламент управляващите отхвърлиха предложението майчинството за втората година да бъде обвързано с минималната работна заплата…