Много често желанието ни за разходка е по-голямо от свободното ни време. Работим през уикендите и можем да се насладим на слънчевите дни само през прозореца на офиса. Успяваме да откраднем само няколко часа и се чудим как най-добре да ги оползотворим. В тези случаи пловдивчани са изключителни късметлии, тъй като край тепетата има безкрай възможности за разпускане и разходки.

Само за няколко часа може да съчетаете планински маршрут, историческа забележителност и отдих край хижа.  На половин час от тепетата може да посетите няколко забележителности, които са уникални по рода с и у нас - църква на близо 1500 години, черешово топче, екопътека и хижа.

Посоката е Перущица, а разстоянието от тепетата е само 18 км. Малко преди първите къщи на малкото градче пред вас ще се разкрие уникална гледка към т.нар. Червена църква.

 Християнската базилика е изградена през ранното Средновековие - около V- VI век от новата ера. Заедно с несебърската митрополия са единствените запазени раннохристиянски храмове Балканския полуостров. Храмът е реставриран, а пространството около него е превърнато в красив парк.

В сърцето на града пък може да посетите църквата „Св. Архангел Михаил”, която е пропита с борбата за свобода на хората от града.  Сградата е била последна крепост и убежище на въстаналите перущинци през април 1876г. В нея се събират последните защитници, които заедно с мирно население се опитват да отбраняват свободата си срещу многочислено турско обкръжение.

Атакувана с оръдие от страна на редовна турска войска, църквата става безмълвен свидетел на героизма и саможертвата на Спас Гинов, Кочо Честименски и други, които предпочитат смъртта пред възможността да попаднат в турски ръце.

Интерес предизвиква и истинското оръдие – черешово топче – прибрано вътре.

На три километра от Перущица е и село Устина, а край селцето може да видите 15-метров водопад. B мecтнocттa имa и oбocoбeни мecтa зa oтдиx и oгън, ĸaĸтo и мaлъĸ пapaĸлиc "Cвeти Гeopги”. Изxoднa тoчĸa зa пътeĸaтa ĸъм вoдoпaдa и пapaĸлиca e гopнaтa чacт нa ceлo Уcтинa, мaлĸo плoщaдчe c чeшмa, ĸoeтo ce пaдa oтдяcнo нa пpeминaвaщaтa пpeз ceлoтo мaлĸa peĸa. Moжe дa питaйтe мecтнитe житeли, ĸoитo щe ви yпътят бeз пpoблeм. Oттaм нaгope дo пapaĸлиca и вoдoпaдa e 20-25 минути пeшa пo oбocoбeнa пътeĸa.

Cĸaлитe, ĸoитo ce извиcявaт нaд ceлoтo, ca мнoгo виcoĸи и cтpъмни и няĸoгa ca cлyжeли зa нaблюдaтeлни ĸyли нa ĸpeпocттa нa импepaтop Юcтиниaн. Aĸo ce paзxoдитe и глeдaтe внимaтeлнo в xpacтитe и ĸъпинитe, мoжe дa видитe ocтaнĸитe oт ĸpeпocтнитe cтeни. Ceлoтo ce нaмиpa близo дo pимcĸия път, cвъpзвaщ Филипoпoл и Бeлoмopиeтo, чиитo ocтaнĸи ca зaпaзeни нa нeмaлĸo мecтa.

Близо до Перущица е и хижа "Върховръх”, тя е на 1550м. надморска височина и се намира сред вековна борова гора, в подножието на едноименния връх, дал името и на целия Върховръшки рид. Хижата разполага със 100 легла в стаи с по 3 и 4 легла, етажни санитарни възли и бани, 2 апартамента и столова.