Проф. Николай Банков никога не е получавал подкуп. Намесен е в схеми на недоброжелатели. Това заяви неговият адвокат Пламен Бонев преди съдебното заседание, на което ще се реши дали преподавателят от Университета по хранителни технологии да бъде отстранен от длъжност. Банков е един от двамата преподаватели от учебното заведение, които бяха арестувани заради приемане на подкупи за писане на оценки.

Защитникът Бонев заяви, че в клиента му не са намирани нито белязани пари, нито други суми. Някой друг от негово име е поискал тези пари и реално е спекулирано с името му. За 25 години работа в УХТ, Банков до момента никога не е бил намесван в подобен скандал, обясни адвокатът. Друг мотив на защитника е, че ако Банков бъде остранен, катедрата ще бъде "оголена", тъй като едната колежка на професора е болна, а друг негов колега се пенсионира. Катедрата няма да може да функционира нормално и няма да има кой да работи, обясни адвокатът. Той посочи, че от 29 май започва сесия и най-потърпевши от този казус ще бъдат студентите, тъй като няма да има кой да провежда изпитите. 

Работата на Банков включва също изготвяне на графици, програми, отпуски и командировки, които са сред основните функции на ръководителя. Последните думи на Банков пред съда - "Искам да остана на работа, за да изчистя своето име, което е опетнено и то незаслужено". 

Преди заседанието професорът запази мълчание и отказа коментар, съобщи репортер на TrafficNews.bg

Според прокурорът правата на професора трябва да бъдат отнети. Съществуват трите предпоставки за това. Първо, Банков е извършил умишлено престъпление, което се води тежко - подкуп. Второ, деянието, което е извършил, има връзка с работата му, т.е. той е положил оценки за изпит без да е проведен такъв, като е взел пари за това. Ако остане на работа, Банков може да попречи за разследването, тъй като би могъл да повлияе върху администрацията и студентите в качеството му на ръководител на катедрата, смята обвинението.

В момента съдът в Пловдив обсъжда своето решение.

По-рано днес Окръжният съд отстрани от длъжност неговият колега Симеон Василев – подробностите четете ТУК.