Младо семейство от Пловдив търси справедливост, след като стана жертва на нагла кражба в деня на сватбата си. Джобовете на младоженците Георги и Василена Чочеви за минути олекнали с почти 2500 лева, а освен това им се отворили допълнителни разходи и за възстановяване на документите.

В следобедните часове на 10 септември 2015 г. Георги, Василева и техните кумове си правили снимки пред Дома на младоженците на улица „Христо Г. Данов” в Пловдив. Групата влязла в ритуалната зала, за да подпишат двамата влюбени граждански брак. В хаоса на момента обаче, Василена забравила своята дамска чанта на циментова саксия пред обредния дом.

Може би в друга държава някой щеше да открие чантата и да потърси контакт със собственика, за да я върне. В този случай обаче не станало така. Чантата била открадната. След приключване на церемонията младото семейство Чочеви излязло навън, за да я търси, но не успели да я открият.

Това бил сериозен удар за тях. В чантата се намирали лична карта, шофьорска книжка, 2 дебитни карти, сумата от 450 лева и мобилният телефон на Василена. Нейният съпруг се обадил в банката, за да бъдат блокирани картите, но вече било късно – от спестяванията на двойката били откраднати още 2000 лева.

Парите били изтеглени с една от картите от 5 различни банкомата, разположени на улица „Янко Сакъзов” и булевард „6 септември”. Сметката била точена с 400 лева от всеки банкомат. Обиколката по банкоматите е станала в рамките на едва 11 минути.

Младите пловдивчани подали сигнал в полицията. Започнало разследване, били иззети записи от камери край банкоматите. На тях се видяло, че в часовете, в които са теглени пари от сметката на Чочеви, пред банкоматите стои жена. До нея пък бил мъж, бутащ бебешка количка.

Разследващият полицай от Второ районно успокоил семейството – „Знаем кои са, ще ги хванем”. Това разказват Георги и Василена. Те обаче останали изненадани, когато наказателното производство в прокуратурата било спряно. Разследването, изглежда, стигнало задънена улица. Било установено, че откраднатият телефон на Василена се намира жена от Гоце Делчев. Тя обаче не била открита от полицаите.

Тук историята става леко абсурдна – семейство Чочеви разказват, че те сами открили жената, в която телефонът бил попаднал. Наказателното производство било възобновено. Жената върнала телефонът, макар и в лошо състояние, и разказала, че го е купила от магазин за телефони втора употреба в Гоце Делчев. Бил разпитан собственика на магазина, а след това и човекът, който му го е пратил – Лъчезар Савов. Той обяснил, че купува стари телефони по интернет, ремонтира ги и ги продава. Нямал спомен обаче да е търгувал с телефон от модела, който имала Василена.

И тук тази „следа” приключва. Камерите също не се оказват от полза – макар на тях да се виждат жена и мъж с бебешка количка, не била установена тяхната самоличност. В средата на март наказателното производство отново е спряно, а щетите за младите пловдивчани в размер на почти 3000 лева остават.

TrafficNews.bg научи, че всъщност записаните на камерите лица не са познати на полицията. Те не са били установени и именно това е довело до прекратяване на наказателното производство.

А Чочеви продължават да искат справедливост година и половина по-късно – за ужасния спомен от сватбения им ден, както и за откраднатите пари. Разказват, че вече не срещат добро отношение от полиция и прокуратура. И се чудят защо снимките на крадците не са били разпратени до медиите, за да бъдат открити те.

Вижте разказа на семейство Чочеви: