„Речено, сторено! Ето ги и първите животинки в биофермата на Алхимика! На комшиите честито”, този ироничен пост е публикуван в профила на резиденция Алхимика, вероятно лично от д-р Невен Енчев, съпроводен с клип на метален курник.

На практика д-р Енчев спази обещанието си от декември миналата година. Тогава той отново анонсира в социалната мрежа, че вместо нова резиденция, ще има биоферма.  Ето какво написа тогава той.

"Скъпи съседи, след множеството жалби които изпратихте до мен до всички възможни институции, преосмислих своите инвестиционни намерения и ще съхраним автентичния вид на местност "Живака" като създадем ферма за натурално скотовъдство. Това са новите ви съседи - кравата Милка и  конят Боян. В проекта "Белащица на три тепета" са включени и две свине майки и два мармота, които ще завиват шоколада със станиол". 

Неподправеният хумор на д-р Енчев вече има своята физическа форма, като на мястото на изкопа, от който всичките му съседи пропищяха, вече има нещо като място за гледане на кокошки. Той е позициониран така, че да даде максимален резултат при шума, който се издава от животните.  

Въпросът, който обаче изниква е кого измъчва повече известният здравен мениджър – съседите или кокошките си. На пръв поглед от видеото се вижда едно метално заграждение с мрежа върху бетонна плоча. Вътре има 20-ина кокошки, няколко кофи и щайги.  Повече от ясно е, че гледани по този начин, тези кокошки могат да бъдат всякакви, но не и био.

Оказва се, че импровизираният кокошкарник върху изкопа в село Белащица дори не се доближава и до „обикновено” място за гледане на птиците.

Един бърз поглед върху основните изисквания за кокошкарник превръщат заграждението на д-р Енчев, не в петзвезден лукс, а в птичи затвор.

Ето много малка част от изискванията за курник:

„На първо място кокошарникът трябва да се оборудва с гнезда за снасяне, места за мътене, място за спане, където птицата почива, хранилки и поилки .

Мястото за почивка представлява широка дървена стълба, с височина от 60-90 см от нивото на пода. Кокошарникът трябва да има добро осветление и вентилационна система.Трябва да се предвидят и площадки за разходка. Тяхната площ трябва да е минимум 2-3 пъти по-голяма от площта на самия курник.

Гнездото трябва да бъде застлано със слама, а не със сено, а в случая липсват и двете.”

И все пак, ако д-р Енчев възнамерява да се превръща и в животновъд не е лошо да помисли за условията на живот за кравата Милка и  конят Боян, които очакват жителите на местност „Живака”.

Припомняме, че кметът Пламен Спасов спря  решението за промяна на УПИ-то на парцела на д-р Невен Енчев  за изграждането на хотелски комплекс. Спирачките към проекта на Енчев дойдоха след заведено дело в Административния съд.  

В поредица от материали ви запознахме със сложния казус със строителството и действащия хотел на д-р Енчев в местността „Живака” и „Варниците” в пловдивското село.  Все още двете страни – здравният мениджър и живеещите в района са на коренно противоположно мнение какво всъщност се строи в съседство на резиденция „Алхимика”.

Разрешителното за строеж, издадено от Община „Родопи”,  е за укрепване на изкоп, но не и за строителство на мащабна сграда. Първоначалният проект бе за цех за производство на биосладка, но д-р Енчев се отказа от него,  а след това бе издадено единствено разрешение за укрепване на изкоп.

Съседите в местността смятат, че това е всичко друго, но не и укрепване не изкоп. Те са на мнение, че строежът на комплекса вече тече, а строителното разрешение за него ще бъде издадено преди да бъде довършена резиденция „Фон Голденбург”.

За да реализира проекта си д-р Енчев трябва отново да внесе в деловодството на общината своите инвестиционни намерения за парцела и да започне цялата процедура отначало. Друг вариант обаче е той да съди общината за отмененото УПИ. 

Строителството в местността продължава с пълна сила, но категоричното становище на всички институции е, че там се извършва укрепване на изкоп, а хората са на коренно различно мнение.  

 ДНСК vs Община Родопи по казуса за новия хотел на д-р Енчев

Д-р Енчев: Аз им предложих палат, а те искат да живеят сред боклуци! Селото не може да излезе от Иван СНИМКИ