Броени дни преди да подаде оставка, служебното правителство подложи динена кора на десетки пенсионирани полицаи. През януари бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщи, че ще бъдат назначени 1100 пенсионери бивши полицаи и военни, които ще помагат в борбата срещу битовата престъпност. През февруари програмата започва и стартира процедурата по наемане на пенсионираните кадри. След проучване и серия медицински прегледи в началото на април назначените започват работа. В пловдивската дирекция по тази програма са наети 50 души. До петък, 28 април, когато от Дирекцията им съобщават, че договорите им няма да бъдат продължени.

Днес в 9 часа сутринта служителите се събраха пред сградата на Областната дирекция на полицията на ул. "Княз Богориди", където ги очакваха обходни листове, които те трябва да попълнят, преди да получат трудовите си книжки. 

"Това е отвратителна подигравка с нас, хората, които сме отдели живота си на тази система. Много от нас напуснаха работа, за да се върнат в МВР и за благодарност ето какво получихме!"  коментира за TrafficNews.bg бившият пожарникар Николай Драгинов. Той работел в частна охранителна фирма, но когато разбрал за програмата на министерството, направил постъпки да се върне. 

"Всеки от нас е работил по 20- 25 години за полицията. Знаем, че можем да сме полезни и се върнахме с огромно желание. Макар и за кратко, колегите с които работихме усетиха ползата от нашия опит и знания"  казва Иван Иванов, който през годините е заемал редица ръководни постове в ОД МВР. 

Пенсионираните полицаи недоумяват защо са били подложени на подобна подигравка. "Проучваха ни два месеца, минавахме през медицински прегледи като новобранци, всеки от нас даде по стотина лева за медицински и документи, а сега ни изхвърлят" казва бившият полицай Милен Кацаров. 

Служителите са категорични, че когато се подписвали доворите си те са получили уверение, че има заложени пари за програмата до края на годината. Началниците им казали, че договорите им ще бъдат продължени. Това обаче не се е случило. 

"Според мен по този начин служебното правителство се опитва да настрои стотици полицаи срещу следващия министър" коментира Иван Иванов. Внезапното освобождаване на служителите днес е тема №1 в пловдивската полиция. 

От МВР на този етап няма официално съобщение за прекратяване на програмата. 

Чуйте коментарите на недоволните полицаи пред камерата на TrafficNews.bg!