Строителна фирма "Пътища Пловдив" ЕАД е била продадена от Георги Гергов още през 2014 г., показа справка на TrafficNews.bg. Тя е била придобита от благоевградската фирма Кристисстрой ЕООД, която е управлявана от Асен Савев. Гергов и негови близки лица са имали 98% от капитала на дружеството, но след като той става областен председател на БСП, решава да се раздели с бизнеса си. Мотивите му са, че политик не може да има фирми, които се занимават с обществени поръчки, тъй като има конфликт на интереси.

След продажбата дружеството се представлява от 3 лица - Асен Савев, Кристина Ивавчева и Мария Попиванова. Дружеството е свързано неофициално с другата фирма, замесена в скандалната поръчка - "Агромакс", научи TrafficNews.bg Случаят, който бе разпространен от прокуратурата тази сутрин, е от юни 2015 г., т.е. година и два месеца след като Гергов се разделя с бизнеса си.

Припомняме, тази сутрин говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова разкри в национален ефир, че злоупотреби за над 50 милиона лева са открити при строежа на автомагистрала магистрала "Марица". Сигналът за нарушенията е дошъл от ОЛАФ и двама български депутати

Тя уточни, че се разследва безстопанственост и длъжностни престъпления при изграждане на АМ "Марица" ЛОТ -1. По думите й след проведеното 5-месечно разследване Прокуратурата е достигнала до информация, която сочи, че се касае за разходване на над 50 млн. лева - абсолютно в нарушение на закона.

„Касае се за допълнително извършени дейности извън изграждането на 31 км отсечка Димитровград-Оризово“, добави Арнаудова и добави, че отсечката е трябвало да бъде изградена за 25 месеца от подизпълнител - италианска компания, но това не се е случило.

Италианската фирма била наела българската компания "Пътища Пловдив", по това време собственост на бизнесмена Георги Гергов, да строи магистралата.