Пловдив може да има нова опера за близо 60 милиона лева, която да бъде позиционирана в Международния панаир. На разширена среща между кмета Иван Тотев, Вежди Рашидов, Георги Гергов и представителите на всички политически формации в Общинския съвет, се договориха за терена, върху който ще бъде изграден новият дом на операта.

Преди да се стигне до споразумението за Панаира, общината е оглеждала още 3 терена, които обаче не били подходящи поради редица причини.

Единственият вариант, който останал, е за терен, който се намира върху бившата първа палата. Той е на площ от 5 декара, като в момента се ползва за паркинг.

Още този четвъртък Общинският съвет  ще гласува решение, с което да приеме акциите от държавата в Международния панаир. С това решение може да се пристъпи към преговорите за взимане на самия терен.

Стана ясно, че бившият  министър на културата  Вежди Рашидов е влязъл в контакт със собственика Георги Гергов с молба за съдействие за изграждането на сградата.

Очаква се да се изготви тристранно споразумение между Община Пловдив,  Международен  панаир  АД и Министерството на културата, с което да се начертаят следващите стъпки за изграждането на операта.

Тя ще бъде построена с държавни пари, като най-вероятно в 3 бюджетни години ще бъдат отпуснати между 15-20 милиона лева.

Ще бъде обявен конкурс и след това ще се пристъпи към строителството. Операта след това ще бъде на управление на държавата през Министерството на културата, а Община Пловдив ще стопанисва прилежащите терени, като е възможно там да бъде изграден и музей.

Георги Гергов заяви, че него не го интересува дали Община Пловдив ще приеме акциите на Международен панаир  Пловдив. Той се е отзовал на апела за нов дом на операта под тепетата, но има едно важно условие - ако не бъде построена операта,  този парцел ще си остане собственост на Панаира.

Причината, която изтъкна, е, че след някоя друга година властта може да се смени и този парцел може да се извади от активите на Панаира и да се даде за друго строителство.

Най-вероятно срокът за строителството ще трае колкото разрешението за строеж, или около 5 години.