Драконовски мерки за сигурност са взети в летищата в цяла Европа. Те важат и за България, съобщиха за TrafficNews.bg читатели, които във Франкфуркт се прикачват на полет за скандинавска страна.

Заради мерките се образуват огромни опашки преди проверка. Взимат се натривки от дрехите и ръцете на всеки един пътник - по този начин се търси за следи от експлозиви. Проверяват се обувки, чанти, при това много по-щателно, отколкото вчера. Припомняме, че в петък в Стокхолм мъж се вряза с камиона си в пешеходци, а дни по-рано в Санкт Петербург бе извършен атентат в метрото.

Заради атентата от вчера в редица скандинавски държави е разрешено всеки полицай на летищата да носи огнестрелно оръжие. Заповедите са до второ нареждане. Полицаи са забелязват на всеки ъгъл, като проверки на пътници се правят дори след традиционните пунктове на случаен принцип. Понякога се спират и целенасочено съмнителни лица, въпреки че са минали безпроблемно проверките за сигурност. Именно заради драконовските мерки предвижването става изключително бавно.

Впечатление на читателите ни е направило, че на софийското летище пътниците биват посрещани от празен камион на жандармерията, докато на другите европейски летища военни с автомати са завардили входовете и изходите на терминалите.