Затворници от Пловдивския затвор са били събличани голи и обискирани в нарушение на Закона за изтърпяване на наказанията, научи TrafficNews.bg. Това се е случило на 27 март в ТПО „Хеброс”, а един от лишените от свобода вече е изпратил жалба до Главна дирекция Изпълнение на наказанията. Обискът е бил масов и е предхождал с два дни масираната проверка, назначена от Окръжна прокуратура два дни по-късно, при която в централния корпус бяха намерени над 20 телефона.

Според запознати обискът е направен в пълно противоречие с нормативната база и Закона за изпълнение на наказанията. В деня след изборите, след вечерна проверка всички дежурни офицери от корпуса са били извикани от началника на затвора Божил Иванов и им е било разпоредено да извършат щателен обиск в ТПО „Хеброс”. Целта на претърсването е била телефон.  Началникът на общежитието, в което затворниците изтърпяват по-леки наказания – Стоян Грозев не е бил уведомен за предстоящия обиск. 

Надзирателите изкарали всички затворници от стаите и ги накарали да се съблекат чисто голи. „Бяхме 15-16 души в коридора. Претърсваха ни по най- безобразния начин, като животни. Ние може да сме лишени от свобода , но все пак не сме лишени от достойнство” коментира затворник, пожелал анонимност. По процедура подобни обиски се извършват поединично, в специализирано помещение , в присъствието на медицинско лице. 

Докато част от служителите претърсвали затворниците, други преравяли вещите и стаите им. Самият началник на затвора също участвал активно в обиска. Били проверени 4 стаи, когато на място пристигнал началника на „Хеброс” и според очевидци влязъл в остър спор с шефа на затвора.

В крайна сметка при претърсването са били открити две зарядни устройства. Два дни по-късно, при следващия обиск е открит телефонен апарат. Според информация на TrafficNews.bg апаратът е бил търсен като веществено доказателство по проверка за купуване на гласове в ромската махала.

Запознати твърдят , че униженията, на които са били подложени затворниците в случая са по-малкия проблем. По-сериозното нарушение е, че докато е провеждан обискът, централният корпус на затвора е бил оставен с минимална охрана. На практика, ако през този период се случи сбиване или друг инцидент, охранителите нямат право да отварят вратите без присъствие на офицер. Какъвто обаче по това време в корпуса не е имало.

На този етап не е ясно дали прокуратурата е била уведомена за обиска на 27 март.

TrafficNews.bg изпрати запитване до Директора на Главна дирекция изтърпяване на наказанията във връзка със случилото се. Очакваме тяхната позиция.

 

Какво се случи с избягалия затворник Тома Ендрев и какви наказания наложи ръководството на ГДИН на шефовете на затвора очаквайте в TrafficNews.bg.