Пет римски колони, вдигнати върху техните постаменти, възстановена автентична настилка от ІІ век с част от тогавашните сгради. Така ще изглежда централният площад на Пловдив. След 4 г. археологически разкопки дупката ще бъде интегрирана в съвременната градска среда, обяви кметът Иван Тотев, цитиран от вестник "24 часа". Той възлага обществена поръчка за проектиране, след което да започне самата реставрация на западната част на римския форум.

 В момента обектът прилича на язва, обрасла с бурени и изпокъсани найлони. Екипът на археоложката Елена Кесякова приключи проучванията още м.г. "Срамота е да изглежда по този начин центърът на града. Всичко от западната страна на форума е разкрито. Намерихме много архитектурни елементи - бази, колони, фрагменти от капители, които чудесно да се впишат в реинтеграцията на паметника", коментира изследователката. Тя даде пример с форума в Стара Загора, който е възстановен почти с нови материали. "А ние разполагаме с автентични, открити на място", допълва Кесякова.

Според нея проектът на Вера Коларова и Румяна Пройкова може да се преработи съобразно наличните находки и да се възстанови тази част от древния площад на Филипопол.

 Колоните, които ще бъдат издигнати, са в дорийски стил. "Открихме пет постамента около западните пропилеи (входът - б.а.). За първи път имаме такова нещо, което е добре запазено. Пешеходците ще могат да влизат откъм главната улица и да преминават през древния форум, само трябва да се направят подходи. Разкрихме и антична WC, която е напълно запазена. На всяка цена трябва нещо да се случи с този обект", настоява археоложката.

Тотев е категоричен, че за форума ще се прави отделен проект извън този, по който ще се ремонтира централният площад. "Археолозите приключиха, на ход са проектантите и реставраторите", каза той. Кметът се надява до следващата пролет съгласуването с института за паметници на културата да е факт. Според археолози това е дълъг срок.