Фондация "Пловдив 2019", която подготвя града за европейска столица на културата, усилено преговаря с един от реститутите на остров Адата. Той е наследник на Константин Хаджикалчев и притежавал 14 декара. "Не сме уточнили наема, но господинът и сестра му, които живеят в София, са склонни да отдадат пространството за провеждане на концерти и пърформънси", заяви изпълнителният директор на фондацията Кирил Велчев, цитиран от "24 часа".

По думите му достъпът до острова е труден и се обмисля вариант публиката да бъде извозвана с лодки, както и да се направи понтонен мост. "Там е защитена територия. Не може да се правят насипи и да се излива бетон. Всичко ще се провежда на открито. Ще има шатри, преместваеми обекти и временни столове", каза Велчев.Адата е разположен насред река Марица в четрите на Пловдив и отвсякъде е заобиколен с вода. Той попада в "Натура 2000", която забранява сеч и строителство. "Има костинурки и змии, нищо не можеш да пипнеш, много е сложно", описа Велчев. Попитан защо островът, който е частна собственост, е включен в апликационната книга на "Пловдив 2019", той отговори, че други хора са я писали. "Не знам на кого е хрумнала тази идея преди години", призна Велчев, който отскоро е начело на фондацията.

В момента островът е дива джунгла и не е ясно как ще бъде пригоден за концерти, нито пък къде ще бъде разположена публиката. Най-проблемен се оказва достъпът до него. Интелектуалци се надигат и искат обяснения защо Адата е включен като място за събитията през 2019 година. Те питат защо трябва да се влагат публични средства в частен имот, а построеното след това да остане за реститутите. "В Пловдив има десетки места, подходящи за пърформънси и артпрояви. Ще облагородяваме частен имот, че даже на собствениците и наем ще дадем", недоумяват културни дейци.

Адата е един от ключовите проекти, които фондацията си е поставила за цел да реализира. Събитията на острова ще бъдат уточнени с актьори от други европейски държави. "Те трябва да бъдат поканени поне за шест месеца в Пловдив", обясни преди време артистичният директор на "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева. Все още във фондацията няма нито един преведен лев от държавата, а се чакат 6 милиона.