Пловдивският районен съд отказа да промени наказанието на 20-годишния младеж, който преби 71-годишен мъж в село Войводиново около новогодишните празници, научи TrafficNews.bg.

Първото решение на магистратите бе младежът да бъде освободен от наказателна отговорност и да получи само глоба от 1000 лева. Прокуратурата обаче обжалвала решението. Искането на обвинителите обаче не било друго, а глобата да бъде вдигната на 1500 лева…

Побоят над Харпидис Панайотис, който е собственик на известен магазин за обувки и чанти в селото,  станал на 29 декември 2016 година.

Младежът, заедно с цялото си семейство, посетили магазина около 14.30. Майка му започнала да разглежда щанда с дамски чанти и разговаряла със собственика на магазина. Младежът обаче се намесил и започнала караница между двамата.  Възрастният мъж приканил клиентите да напуснат обекта, но момчето категорично отказало  и нанесло два удара с юмрук в лицето на 71-годишния мъж.

Ударите били силни, предизвикали отоци и кръвонасядания по клепачите, разкъсно – контузна рана на гърба на носа и счупване на носните кости, на пострадалия, който паднал на земята. Действията на обвиняемия предизвикали намесата на работещите в магазина, които с общи усилия успели да го изведат.

Младият мъж е бил задържан за 24 часа, а след това е започнала и бърза процедура по хулиганство срещу него. В крайна сметка Районният съд е преценил, че глобата от 1000 лева е достатъчна за деянието на 20-годишният побойник.

Ето и мотивите на съда:

„Що се касае до размерът на наказанието съдът като взе предвид смекчаващите отговорността обстоятелства – чисто съдебно минало, трудова ангажираност като добри характеристични данни, и липсата на отегчаващите такива прие, че най – справедливият размер за административното наказание глоба в конкретния случай, съответстващ на личността на дееца, неговата обществена опасност и обществената опасност на самото престъпление е в размер на минимално предвидения, а именно 1000 лева. Този така определен размер на административното наказание се явява справедлив и целесъобразен.”

Снимка: Под тепето