Масови проверки на звеното „Фискален контрол“ на НАП започнаха днес на зеленчуковата борса в Кърналово, Петрич. 40 служители на НАП ще следят изкъсо дали се спазват разпоредбите на данъчното и осигурително законодателство на територията на складовата база и търговските обекти.

Агентите ще инспектират на входа и на изхода на борсата, ще се описват камионите, които влизат и напускат базата. Освен това ще се проверява дали товарът отговаря на описаното в товарителниците и другите документи, придружаващи стоката. Ще се следи дали търговците отчитат надлежно продажбите на касовите си апарати.

Проверките на фискалните агенти стартират след получени сигнали и извършени проверки за нарушения на данъчното и осигурително законодателство на територията на зеленчуковата борса.

Днес на тържището в Първенец също се проведе акция със съдействието на МВР. На екипите от ТД на НАП Пловдив са поставени конкретни задачи, да следят движението на всички превозни средства към и от борсата, като контролират дали за стоката, която се продава има счетоводни и транспортни документи. Редом с това фискалните агенти проверяват дали за продажбите се издават касови бележки.

Предстоят масирани проверки на трите големи тържища на територията на ТД на НАП Пловдив Плодовитово, Първенец и Огняново.

От началото на 2017 г. фискалните агенти на НАП са извършили 50 000 проверки на транспортни средства, като на 15 000 са поставени технически средства за контрол. В резултат на извършените контролни действия са наложени 300 обезпечения, за да се избегне отклонение от облагане, допълват от НАП.