Празни бутилки от бира, разхвърляни в тревните площи и покрай дърветата. Торбички с боклук, захвърлени извън кошчетата. Самите кошчета пък нашарени със спрейове, за да се връзват с цялостната обстановка. А каква е тя? Грозновати надписи по камъни, заграждения и места за сядане – кой хвалил своя футболен отбор, кой ругаел друг, който просто си ругаел.

И това не е картинка от някое гето, някой забутан квартал, останал настрани от цивилизацията. Не, скъпи читатели, този гротесков пейзаж е от Дановия хълм в Пловдив. Място, което би трябвало да е посветено на красотата на природата, на малко спокойствие насред лудницата в големия град.

Вместо това то е станало жертва на простащината и мърлявостта. Не това е културата, която жителите и гостите на града трябва да показват на туристите. Не това трябва да е обликът на един толкова прекрасен град, събрал в себе си хилядолетна история.

Читателят на TrafficNews.bg заявява: „Нямам коментар”. Разбираме го – пред тази вандалщина е нормално човек да остане безмълвен. Но все някой трябва да каже, че не така е редно. Че това не е правилно. Че фенските пристрастия могат спокойно да бъдат показвани по терените, където имат истинска сила. Че боклуците могат да бъдат хвърлени в кошчетата, за да ни е приятно отново да отидем на същото място. Че да пазим малкото природа в градската джунгла, е истински подвиг и ни превръща в герои.

Обратното показва най-лошото в нас. И когато през 2019 г. тълпи туристи се насочат към Европейската столица на културата и видят това, ще сме си заслужили всички обидни коментари по наш адрес.