Жени с бурки се разхождат по улиците на Асеновград, сигнализираха читатели на TrafficNews.bg. Въпреки забраната и сериозните санкции, вярващите жени не се притесняват да да се забулят пред погледа на десетки минувачи по улиците на града.

Припомняме, че през септември миналата година депутатите приеха закон, с който носенето на подобен тип облекла на публични места бе забранено. Преди това в Пловдив и Асеновград общинските съвети се опитаха да регламентирането носенето на религиозни облекла, покриващи лицето, но това така и не се случи.

В крайна сметка  носенето на бурки на публични места у нас бе забранено и се наказва с глоба 200 лева при първо нарушение и по 1500 лв. за всяко следващо. Ако нарушителите са длъжностни лица, глобата е в размер на 500 лв. за първо нарушение и 2000 лв. за всяко следващо.

Според приетите текстове облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето.