Скимиращо устройство е било открито на банкомат в центъра на Пловдив, научи TrafficNews.bg. Прозрачната пластина е била монтирана върху бутоните на машина на Експресбанк, поставена на входа на болница "Св. Мина" на ул. "Иван Вазов". Техник на банката, който отговарял за поддръжката е открил устройството и подал сигнал в полицията. 

Не е ясно колко време банкоматът е бил със скимера и дали през него са източени данни от картите, с които хората там са извършвали транзации. 

“Скимера” се поставя като допълнителен елемент върху банкомата, като всяка част от това устройство се позиционира на различни места. Елементите му имат скрита микро-камера, собствено захранване и памет, което дава възможност устройството да работи продължително време. Поставянето му изисква единствено точно фиксиране върху конкретното място на банкомата, като често се използва двойно подлепящо тиксо.

Една част от “скимера” се поставя върху входа на карточетящото устройство /”устата”/ на банкомата, а другата съответно на място от което да има възможност да се наблюдава въвеждането на съответния ПИН код от лицето, ползващо банкомата. Монтирания “Скимер” по никакъв начин не нарушава нормалното функциониране на банкомата. Изработен е от елементи, наподобяващи съответна част на банкомата, които са боядисани в цвят идентичен на фабричния. Това дава възможност да не бъдат забелязвани елементите му и при транзакция / било то : теглене на пари, справка за наличност по картата или друга операция/ да останат неразпознаваеми. “Скимера” има възможност да включва едновременно и двата елемента.

След като се сдобият с данните за платежния инструмент и ПИН кода на титулярите, "картаджиите" изготвят неистински платежни инструменти и теглят всички средства от банковите карти.

Накратко, скимиращото устройство има за цел да копира данните от картата и да открадне пина ви. Данните са просто серия от цифри и с тях може лесно да се направи дубликат. Това става с миниатюрно четящо устройство. Това копие обаче е безполезно без пина, а да се открадне той е по-трудно. Има три начина за целта – камера монтирана близо до лампата или в някоя ниша, висок човек надничащ през рамото ви или допълнителна клавиатура. 

Ако имате съмнения, че картата ви е скимирана, веднага се обадете на банката да я блокира. По-добре да си извадите нова, отколкото да загубите пари. Проверявайте редовно сметката си и какво е теглено от нея и не изхвръляйте бележите от банкомата или при плащане в магазин където и да е – унищожавайте ги. Попитайте банката си дали има брошури с повече съвети.