Обществено обсъждане се провежда в момента в Куклен по повод плановете за изграждане на крематориум в града. Тук са се събрали повече от 200 души, разгневени от идеята инсинератор за човешки останки да се изгради край града.

Обсъждането започна с 15-минутна реч на Пловдивският митрополит Николай, който е категорично против изграждането на подобно съоръжение. Според Дядо Николай изгарянето на тела е недопустимо. Той посочи, че няма какво да се обсъжда, защото този въпрос е повече от незначителен, тъй е ясно, че изгарянето на трупове не е християнско. След което митрополитът напусна обсъждането.

От джамийското настоятелство също се изказаха, че са против изграждането на крематориум, защото в Корана никъде не се допуска изгаряне на трупове.

Обсъждането преминава при изключително голямо напрежение, като гражданите отказват да чуят аргументите на инвеститора и да изслушат експертните оценки по темата. Кметът на Куклен Мария Белчева отново повтори позицията си и се обяви против изграждането на инсинератора, заставайки на страната на гражданите.

След словестни престрелки и ескалиране на напрежението в залата влезе и полиция. 

"Не искам тук да се горят крака и черва, достатъчно ни тровят други предприятия в района!", каза жител на Куклен пред репортер на Trafficnews.bg. "Това е чист екарисаж, да не би да парфюмирате въздуха!?", попита още един жител.

"Искаме живи туристи, не мъртви! От цяла Европа ще карате трупове", казва друга жителка.

Припомняме, жителите на Куклен подготвят протестни действия срещу готвения строеж на инсинератор на човешки тленни останки край града им. Това стана ясно по време на заседание на Инициативен комитет, който се сформира в населеното място. На първото му заседание присъства и кметът на Община Куклен Мария Белчева, която подкрепи недоволството на хората.

Инициативният комитет взе решение, с което възразява срещу реализацията на инвестиционното предложение за „Преустройство на склад за строителни материали в инсинератор за човешки тленни останки” в местността „Орта Хан” в землището на Куклен.

„Не желаем в близост до мястото, в което живеем ние и растат децата ни, да се изгради съоръжение, предназначено за изгаряне на човешки тела и останки, съпроводено с риск от допълнително замърсяване на околната среда. Според нас то е в разрез с религиозните вярвания на общността ни”, се казва в писмо на Инициативния комитет до министерството на околната среда и водите, областния управител на Пловдив, директора на РИОСВ-Пловдив и директора на РЗИ-Пловдив.

Очаквайте подробности!