Точно в 13 часа днес над Пловдив в небето ще полетят стотици балони. Те ще се издигнат като символ на надежда и съпричастност, защото днес е Международният ден на хората с редки болести. Пациенти от града ще връчат и грамота на Община Пловдив за принос към каузата на  засегнатите семейства в България.

През целия ден в Медицинския център по редки болести ще има ден на отворени врати.

Над 400 000 души са пациентите с редки заболявания в България. Засегнатите в световен мащаб са близо 350 милиона, а в Европейския съюз около 30 милиона души страдат от някоя от откритите вече редки болести.

Под „редки болести“ В Европа се разбира състояние или заболяване, което се проявява при по-малко от 1 на 2000 души. Само 5% от известните на медицината близо 7000 редки заболявания подлежат на лечение – за останалите се прилага поддържаща терапия, която значително повишава качеството и продължителността на живота на пациентите. 

В 80% от случаите тези болести са генетично обусловени, а в останалите са резултат на инфекции (бактериални или вирусни), алергии и други фактори на околната среда.