"Томито е мой човек. Няма да избяга!" Това заявил старшината, изпратен да отведе затворника Тома Ендрев от ТПО "Хеброс" до приемната, която се намира в централната сграда на пловдивския затвор. 32- годишният мъж, който излежава 17-годишна присъда за жестоко убийство, избяга във вторник вечерта на път за затвора. 

Ендрев, на когото остават още 3 години до края на присъдата, е бил на общ режим в общежитието, където работел като кучкар. Томито, както го наричат останалите затворници / а очевидно и надзирателите/, спял в пристройката до помещението, в което се отглеждат служебните кучета. Той нямал провинения, бил изпълнителен и си вършел работата. В понеделник обаче напуснал работното си място и командир на отделение го засякъл в кафене на Главната заедно с приятелката му. Обадил се на началника на общежитието Грозев, който веднага след като Ендрев се прибрал, разпоредил да бъде изпратен в приемната, където да изчака решението на началника на затвора Божил Иванов за размера на наказанието.

Дежурният старшина пристигнал да вземе провинилия се затворник и полицаят, който отговаря за кучетата, го предупредил да му сложи белезници, тъй като го кара за наказание. Служителят обаче пренебрегнал съвета и повел Ендрев към затвора пеша и без белезници. По средата на пътя той се отскубнал , побягнал към двора на охранителната фирма в съседство, прескочил оградата и изчезнал. 

Полицията вече трети ден издирва беглеца, но засега без успех. Има засилено полицейско присъствие по гари и автогари. 

В затвора режимът също е затегнат, спрени са отпуските на всички лишени от свобода. По заповед на служебния министър на правосъдието започна вътрешна проверка. Освен, че са допуснали бягство на затворник заради серия нарушения на инструкциите, от затвора не са уведомили и прокуратурата.17 часа по-късно и то по факс, ръководството на пловдивския затвор е съобщило за бягството на затворника в Районната прокуратура. Съобщението е изпратено след като информацията е публикувана в медиите. 

Бягството на Ендрев е изненада не само за надзирателите, но за затворниците, които го познават. В действията му няма никаква логика, защото той е бил на такъв режим , че е можел да избяга по всяко време на денонощието. Ако бъде заловен обаче, той ще получи вътрешна присъда, която може да му добави още 5 години към оставащата присъда. 

Версиите, които са коментират да няколко. Според едната Томито е имал дрога в себе си и затова си е плюл на петите. Според друга се е скарал с приятелката си, която преди го навестявала редовно и той се отклонил от работа, за да говори с нея. Третата е, че се изплашил да не бъде пребит. 

Факт е, че в профила на приятелката му на 16 февруари има многозначителен пост : "Днес в тебе се кълнат, утре те кълнат... Днес за теб ще умрат, утре нож в гърба въртят.." Дали обаче той е във връзка с отношенията между двамата не е ясно. 

 

От резулатите на вътрешната проверка ще стане ясно и дали дръзкото бягство ще се отрази на кариерата на служителите от ръководството на пловдивския затвор. През последната година бяха оповестени серия случаи на заловени наркотици в затвора. 

Един от затворниците бе залавян три поредни пъти в продължение на три дни с наркотици, включително и в изолатора. Жестока зависимост или проблеми с дисциплината? 

МВР умолява всички, които имат информация за издирвания затворник, да се обадят на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР.