Изграждането на естакада на жп линиите и премахването на прелезите на булевард „Копривщица”, както и нов жп мост, отпадна от проектите, с които ще кандидатства НКЖИ по програма „Свързана Европа”.

От Националната компания пътна инфраструктура заявиха пред TrafficNews.bg., че на този етап се очаква финансиране от програмата „Механизъм за свързана Европа” на Югоизточната тангента от развитието на жп възела, който е на стойност от близо 240 милиона лева. В него е включен и пробивът под Централна гара.

Средствата по механизма са ограничени, за финансиране и на моста над река Марица и цялата връзка с жп гара Филипово ще се търсят възможности в ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ в този и следващ програмен период, обясниха от НКЖИ.

В програмата „Свързана Европа” са подадени още проектите София-Драгоман и София - Елин Пелин. 

Така един от най-важните проекти в Пловдив ще търси отново финансиране по друга оперативна програма, като е възможно това да бъде чак след 2020 година.

Идейният проект за разработка на естакада с изграждане на долно строене за двойна линия и горно строене за еднопътна линия. В района на стадион Пловдив е предвидено изграждане на нова жп спирка.

Нови съоръжения - мостове, надлези (пътни и пешеходни):

-Изграждане на железопътна естакада - ново съоръжение за елиминиране на пътните пресичания по булевардите "Пещерско шосе", "Свобода" и "Шести септември"

- Изграждане на двупътен жп мост над река "Марица"

- Изграждане на 2 пешеходни подлеза

- Изграждане на железопътна естакада - ново съоръжение за елиминиране на пътните пресичания по булевардите "Пещерско шосе", "Свобода" и "Шести септември"

Шумозаглушителни огради

В проекта е заложено изграждането на шумозаглушителни огради по протежение на естакадата и в зоните с жилищно застрояване, а в индустриалните зони са предвидени предпазни огради. 

Допълнително се предвижда и използването на материали за горното строене на железния път, намаляващи максимално нивата на шум и вибрации при движение на подвижен състав.

Под самата естакада пък може да се изградят паркови пространства, които общината да го облагороди.