Ако свободното общество не може да помогне особено на бедните, то не може да защити и богатите. Казал го е Джон Кенеди. Всъщност толкова често се сблъскваме с бедността около нас и с това колко наистина му пука на "свободното" ни общество за бедните, че постепенно като че ли сме притъпили сетивата си. Това обаче, което решиха да направят едни пловдивски студенти, поне мъничко ни връща надеждата, че младите хора не само могат да забележат нищетата, но и сърцата им да се отворят и да се опитат да помогнат.

Весилена, Аксиния и Кристиян са три деца на България, чийто труден живот трогна четвъртокурсници от Факултета по дентална медицина в Пловдив. Момченцето е на 12 години, а момиченцата - на 5 и 7. Баща им работи като шофьор на автобус и почти не се прибира вкъщи, защото поема две смени. Майката е чистачка. Иначе Живка е с висше образование. Превратностите на живота...

Семейството, което работи в Пловдив, живее изключително бедно в близко селце. Двете по-големи деца ходят на училище в града, малката посещава детска градина в селото. Родителите се борят с всички сили децата им да са нахранени, облечени, да не им липсва нищо за училище. Не се молят на никого за нищо. Не просят и не се редят на опашки за социално бедни. Опитват се да се справят сами. Но е трудно.

Затова бъдещите стоматолози решиха да им помогнат. Но - забележете! Изричното желание на майката е да не се събират пари, а неща, от които децата имат нужда. Студентите помолили Живка да направи списък и ето какво написа тя:

Сигурни сме, че хора с добри и отзивчиви сърца ще откликнат на инициативата на пловдивските студенти. Вече им се обаждат приятели и колеги от други курсове, които питат как и къде да изпратят подаръците за Весилена, Аксиния и Кристиян. Надяваме се, че и читателите на Trafficnews.bg ще помогнат на едно достойно българско семейство и ще направят ежедневието му малко по-спокойно и красиво. Момичето, на което може да се обаждате за повече информация, се казва Ивелина, а телефонът е 0877049025