Прасета, кози и овце се гледат масово в Пловдив, а стопаните им често нарушават общинските наредби, става ясно от доклада на омбудсмана Борислав Стаматов.

Действащата Наредба за опазване на околната среда забранява отглеждането на селскостопански животни в регулационните граници на град Пловдив, но се прави изключение за кварталите Прослав, Коматево, Беломорски, Гаганица, Разкопаница, Тодор Каблешков (Шекер махала), Харман махала и Столипиново.

Отглеждането на животни може да става само за лични нужди и при определени условия и правила: определен максимален брой от вид животно; в сгради при определени отстояния от съседните сгради; маршрут, по който животните да се движат, за да отидат на паша, както и самите места.  

За съжаление, много често тези правила се нарушават и животните се гледат не за лични нужди, а за бизнес цели и в много по-голяма бройка от разрешеното.  Не са спазени отстоянията от съседните сгради, което заедно с неспазване на хигиената води до миризми в близкостоящите къщи, дори и целия квартал, както и животински отпадъци по целия маршрут до мястото за пашата.