„В клуба по физика „Квант“ даваме на учениците да пият вода от пет-шест извора.  По този начин всеки може да намери своя извор“, казва Васил Базелков, учител с 40-годишен опит. В пловдивския „Квант“ всеки средношколник, който изпитва влечение към точните науки, може да открие своето истинско призвание, пише PlovdivTime.bg.

Преподаватели от различни университети и от БАН изнасят занимателни лекции на различни теми – приложна физика, астрономия, инженерни и компютърни науки. Правят го на възрожденски принцип, безвъзмездно. „Идват да изнасят уроци от уважение към учениците, от любов към професията, заради нашето познанство”, допълва той.

Базелков е убеден, че когато средношколците се докоснат до харизмата на академичните светила и до техните знания, у тях ще се запали искрицата. „Идеята е да се осигури време и пространство, където млади хора, интересуващи се от физика, математика, инженерни науки, астрономия и информатика да могат още от училище да се докосват до тези сериозни науки и евентуално после да продължат по този път“, допълва той.

Формулата на Базелков работи безотказно. В основания през 2003 г. „Квант“ стотици тийнейджъри са намерили своя път. „Имаме ученици, които са стигали до бронзови медали на световни първенства по физика. Имаме хора в Харвард - миналата година Лора Стоянова стана една от четирите човека от България, приета в Харвард в специалност квантови компютри и физика.

Това са новите поколения, за които тепърва ще се говори “, обнадежден е Базелков. Друг възпитаник на „Квант“ - Христо Гонев, през м.г. е постигнал 98% успеваемост на „SАТ-Физика“ - приемният изпит по физика за английските и американски университети - невероятен резултат. Друг пловдивски ученик от клуба - Илия Василев, печели бронзов медал на изключително трудната световна олимпиада по физика.