Главната улица на Пловдив вече се напълни със сергии, окичени с мартеници! Въпреки студенето време първите продавачи вече започнаха да предлагат стоката си. Не липсват и клиенти, които от рано се запасяват с различни мартеници.

Различното тази година е, че на сергиите преобладават най-вече изчистени вълнени мартеници с етноелементи. Липсват манистените гривни, които по-скоро приличаха на бижута и нямаха нищо общо с традицията.

Пловдивчани предпочитат красиви плетки с бели и червени вълнени конци, а не лъскавия кич, който преобладаваше през последните години.  Голяма част от продавачите не скриха задоволството си от промяната в масовото търсене.

„Няма нищо по-хубаво от това да се запази традицията! Стремим се да правим максимално автентични мартеници, защото това се търси, което мен много ме радва”, споделя пред TrafficNews.bg една от жените, които продават мартеници за поредна година в центъра на града.

Въпреки че остава почти цял месец до първи март, на някои от сергиите се заформиха и опашки. Хората явно предпочитат да са готови по-отрано, а не да чакат в последния момент.