Голямо куче, приличащо на каракачанка, обикаля в района на Съдийския квартал в Пловдив. Като съвестен гражданин и данъкоплатец, пловдивчанка, която го срещнала тази сутрин, решила да се обади в Общинското предпритие "Зооветеринарен комплекс", за да дойдат да го приберат, изследват, ваксинират и т.н. Според жената кучето е видимо болно от нещо, на места козината му липсва или виси и се вижда зачервена кожа.

"Обясних им вида на кучето и адреса. Преди приключване на разговора ги попитах какви стъпки ще предприемат и госпожата ми обясни, че "когато колегите са в района, по график, ще го потърсят". А кога е този график? След седмица, месец, два?! Защо, когато има подаден сигнал, не реагират своевременно? Кучето ще седи ли един месец или седмица там?", разказа нашата читателка, възмутена от бюрокрацията, бездействието и незаинтересоваността на служителите в общинското предприятие.

И понеже пловдивчани са свикнали да взимат нещата в свои ръце, когато съответните служби не си вършат работата, читателката ни призовава, ако има човек, който иска кучето, да го потърси на ул. "Менделеев" 2 - 6 и да го осинови. Междувременно друга пловдивчанка ни писа, че кучето се скубе и сменя козина, неглижирано е и затова е в този вид. Според нея то не е болно, а изоставено от някой "съвестен стопанин". Ако се прибере в приют, няма да оцелее, тъй като не яде дори и хляб...

Може пък животното да избегне злощастната си съдба и да има късмета да се сдобие с дом и топлина...