В момента в Окръжния съд в Пловдив се гледа мярката на 37-годишната ромка Донка, умъртвила по жесток начин Иванка Кукова от село Дълбок извор.

Обвиняемата е задържана за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като прокуратурата днес поиска най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Донка е направила самопризнания, стана ясно в залата. Има и доказателства, че е удушила баба Иванка. Прокурорът Димитър Панайотов заяви, че Донка е лице с висока обществена опасност, осъждана е 6 пъти за кражби и грабежи.

Адвокатът Димитър Пенев поиска за обвиняемата домашен арест. Тя обещала, че няма да се укрие. Освен това нямала и пари да се укрие, каза адвокатът.

В хода на изслушванията стана ясно, че полицаите намерили сак с дрехи в дома на Донка. Тя обаче каза, че не е мислила да бяга, а си приготвила багаж за ареста. Обяснението на убийцата за престъплението, което е извършила, беше: "Ядосана бях, нервна бях. Не знам как стана тази беля! Много съжалявам".

В съда стана ясно, че Донка първо убила баба Иванка, взела й обиците и си тръгнала. След това обаче се върнала отново, за да вземе чаршафите, които й била обещала вече починалата жена.

В крайна сметка след 10 минути съдът реши да наложи най-тежката мярка за неотклонение на Донка „Задържане под стража”. Съдия Цветан Цветков каза, че няма друг избор, след като е разбрал с каква лекота обвиняемата се е върнала на мястото на престъплението, след като като вече е удушила Иванка.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинена циганката, е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.