Задушлив и изключително отровен е въздухът в Пловдив и днес, а стойностите през последните 24 часа са повече от тревожни, показват измервателните станции под тепетата. Към 10 часа сутринта измерените стойности на атмосферата са с червен код за опасно мръсен въздух

От бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда става ясно, че за последните 24 часа в Пловдив са измерени 5 пъти по-високи стойности от допустимите на фини прахови частици и два пъти на азотен диоксид.

Само в две станции в София са измерени по-тревожни количества – тази в Павлово и Хиподрума. Там надвишаването е почти 7 пъти над нормата.  

Според платформата за следене на качеството на въздуха по цялата земя Air Visual става ясно, че в момента в Пловдив и София са двата най-мръсни града в Европа. При допустими стойности на ФПЧ от 50.0 µg/m3, в момента под тепетата те са близо 150.00 µg/m3. Дори около Чернобил нормите са малко над допустимите.

Към 10.00 сутринта отстъпваме само на Пекин, където стойностите за фини прахови частици с големина до 2,5 микрона е близо 170 µg/m3

Данните на Пловдив и София към 10.00 часа

Чернобил 10.00 часа 

Европа 10.00 часа

Пекин 10.00 часа

Измеравателните станции в Пловдив 

Бюлетинът на МОСВ за последните 24 часа