Бюджетът на Община Пловдив за 2017 година ще приемат общинските съветници на утрешната сесия. Финансовата рамка на средствата, с които разполага Пловдив, е 276 милиона и 66 хиляди лева. Приходите от делегирани от държавата дейности възлизат на 111 997 лв., а местните приходи – на 131 573 лева, около 30 милиона са остатък от различни обект от 2016 година.18 милиона от тях са от 30-милионния заем. По-високият бюджет е и заради вдигането на минималната работна заплата.

По-голямата част от бюджета е за издръжка и заплати на общинските служители и звена, както и училищата под тепетата.

Капиталовата програма през новата година ще е „постна”, откъм ремонти на булеварди.  

Изграждането на площадите „Централен” и този около Голямата базилика, реконструкция на кино „Космос” и Градската художествена галерия, както и други културни средища са акцент в капиталовата програма на Пловдив през 2017 година. 

За култура са заделени 3 милиона лева – по-равно за Културния календар и фондация „Пловдив 2019”.

С 2 милиона лева ще започне изграждането на площада около Голямата базилика, която трябва догодина да е готова. Работата по площад „Централен” също ще започне през това лято, като там средствата са с милион повече.

Градската художествена галерия и кино „Космос” ще получат по милион за проектиране и реконструкция.

По 2 милиона са сложени за улица „Остромила”, нови тротоари, детска градина в „Южен”. 1 милион лева допълнително бяха сложени за изграждането на зоопарка.  

Нови големи инфраструктурни проекти в  Пловдив през 2017 година могат да бъдат реализирани само, ако се намери финансиране от Републиканския бюджет. Сред приоритетите на Община Пловдив са нов мост над Марица, който да свързва булевардите „България” и „Копривщица”, пробивът „Модър – Царевец”, както и продължението на „Васил Априлов” до „6 септември”.

В бюджета на Пловдив  за 2017 година средства за тези обекти не са предвидени, а проектите ще търсят държавни финансиране.

През 2017 година приоритет на Община Пловдив ще бъде довършването на булевардите от 30-милионния заем – „Руски”, „Коматевско шосе” и „6 септември”, както и изграждането на булевард „Северен”.

Велоалеи ще има по всички нови булеварди, а от Общината предвиждат и разширяването на трасетата за велосипедисти, като да свърже основни зони.

Фокус ще бъде ремонт на вътрешнокварталните улици и облагородяването на зоните след премахването на металните гаражи. Очаква се построяването и на 2 многоетажни паркинги – един в „Централен” и един в „Западен”.