Сблъсъкът между Господари на ефира и кметът Иван Тотев вчера в съда е бил обществена поръчка за 1 милион лева за закупуването на оборудване за КОЦ – Пловдив, научи TrafficNews.bg.

Поръчката е била разписана от подалия оставка директор на д-р Красимир Вальов, в последния ден преди да подаде оставка. Става въпрос за скенер, който е закупен много по-скъпо, отколкото е реалната му стойност. Детайли ще бъдат разкрити в утрешното предаване.

Наскоро от Министерството наложиха санкция на друга поръчка в КОЦ – Пловдив за закупуване на оборудване.

Поръчката бе ревизирана от Министерството на регионалното развитие, а след това бе наложена финансова санкция в размер на 200 000 лева на Община Пловдив.  След решението на съда тя ще трябва да върне 128 640,01 лв. европейски средства. Това стана, след като от МРРБ засякоха нарушения при закупуването на система за виртуална симулация с компютърен томограф за лъчепланиране, финансирано от оперативна програма „Регионално развитие“.

При процедурата за избор на изпълнител общината е скъсила сроковете за подаване на оферти и е въвела ограничителни условия в разрез със закона. Затова и управляващият орган е наложил финансови корекции в размер на 214 080 лв. От тази сума 128 640,01 лв. е европейското финансиране, което общината като бенефициент ще трябва да възстанови.

Останалите  средства са вътрешно финансиране и са платени от общинския бюджет. Наложената корекция влезе в съда, който обаче отсъди в полза на министерството. На последната сесия миналата година Общинският съвет гласува парите, които да бъдат върнати по европейската програма. В момента делото е във ВАС, но градската управа е трябвало да възстанови средствата.  

Апаратурата е част от изграждането на лъчетерапевтичен комплекс в Онкото и проектът е реализиран през 2013 година.  Едното е нарушенията е получаването на оферти за апаратурата. От Общината са пуснали пръчката на 12 февруари 2013 и са я затворили на 26 февруари. Т.е. тя е престояла активна само 14 дни, вместо нужните сред ЗОП 45 дни.

При одита, който е извършен през лятото на 2016-а година са установени и нередности при условията за сключване на договора. В него е записано, че кандидатите трябва да представят документи,че имат разрешение за търговия с медицински изделия на територията на страната. Това според одиторите е дискриминация, тъй като се изключват чуждестранни участници в конкурса. Апаратурата на стойност 1,07 милиона лева с ДДС е доставено от фирма „Медмиаг – МС”.